Milánói lasagne

Milánói lasagne
Ma egy hagyományostól eltérő általunk kitalált lasagne receptet hoztunk. Ha szerettek kisérletezni, ezt mindenképp próbáljátok ki.

Hozzávalók
1 csomag lasagne lap
250 g gomba
1 fej vöröshagyma
1 fej paradicsom
2 szál répa
18 szelet szögletes sonka (10-15dkg)
2 dl sűrített paradicsom (passata)
1 dl tej
2-3 dl víz
só, bors ízlés szerint
2 db babérlevél
3 mokkáskanál oregánó
3 mokkáskanál bazsalikom
2 mokkáskanál fokhagymapor
1 mokkáskanál szerecsendió
kb 20 dkg reszelt sajt
olaj

Besamel mártáshoz
2 evőkanál margarin
2 evőkanál liszt
5 dl tej
só, bors, szerecsendió ízlés szerint.

Elkészítés
A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, és forró olajon elkezdjük pirítani. A répákat meghámozzuk és lereszeljük. A gombákat megtisztítjuk a héjától és vékony szeletekre vágjuk. Mikor a hagyma üvegesre pirult, hozzáadjuk a répát és miután kicsit összeesik (kb 5 perc), mehet bele a szeletelt gomba is. Tovább pároljuk őket még 5 percig. Erre jöhet a héjától megfosztott, kockákra vágott paradicsom. Ezt követően a sűrített paradicsom, majd a fűszerezés következik. Ízlés szerint só, bors majd a fentebbiekben leírt fűszerek is. Természetesen a mennyiségeket mindenki saját ízlése szerint módosíthatja. Tegyünk hozzá kb 2-3 dl vizet. Fedő alatt lassú tűzön, kb 45-50 percig főzzük. Néha nézzünk rá, és ha kevés alatta a víz pótoljuk. Mielőtt elzárjuk adjunk hozzá 1 dl tejet. Hagyjuk picit összeforrni. Ettől lesz igazán krémes. 

Eközben elkészíthetjük a lasagne lapokat. Ennél a lépésnél mi forrásban lévő sós vízben kicsit előfőzzük a tésztát (kb 10 perc alatt kész). Aki viszont nem szeretné, nyugodtan kihagyhatja ezt a lépést, mert sütés közben a szószoktól megpuhul. 

A besamel mártáshoz a margarint feltesszük melegedni. Mikor felolvadt, hozzáadjuk a lisztet, és így pirítjuk tovább. Mikor habosodik, részletenként hozzáadjuk a tejet és folyamatos kavargatás mellett sűrűre főzzük. Végezetül beízesítjuk. Ha nem sikerült csomómentesre, szűrjük át. 

Egy tepsi alját kikenjük olajjal, majd lerakjuk a lasagne lapokat. Nekünk 6 db fért rá. Megkenjük a besamel mártással, majd rárakjuk a gombás szószt. Erre jönnek a sonkaszeletek (6 db), majd egy kevés reszelt sajt. Újra a lasagne lapok és így rétegezzük tovább, míg az összetevők el nem fogynak. A legvégső lapok tetejét besamellel fejezzük be, és jó sok reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése