Big-Mac burger újragondolva

Big-Mac burger újragondolva
Úgy döntöttünk, hogy ma egy ici-picit komplikáltabb finomsággal állunk elő. Ugyan sok különböző részből áll a recept, de az utóhatás mindent megér.

Hozzávalók
Buci zsömle
65 dkg BL 55 liszt
4 evőkanál natúr joghurt
2 dl tej
3 dkg élesztő
1 teáskanál só
3 evőkanál cukor
1 tojás a tésztába és 1 a lekenéshez 
5 dkg olvasztott vaj
Ízlés szerint szezámmag a tetejére

Húspogácsa
500 dkg darált marhahús (magasabb zsírtartalmú)
3 teáskanál fokhagymagranulátum
2 teáskanál grillfűszersó
1 tojás
só, bors

Big-Mac szósz
5 evőkanál ketchup
6 evőkanál majonéz
3 teáskanál mustár
1 db lilahagyma
5 db nagyobb csemegeuborka
2 csipet cukor
1,5 evőkanál ecetes uborkalé
só, bors

Hamburger feltét (8 darabhoz)
Tetszőlegesen lehet bármi, de mi ezeket használtuk:
1 fej jégsaláta
2 fej vöröshagyma apróra vágva
16 szelet lapkasajt
6-8 darab csemegeuborka
+ természetesen a hús és az öntet

Elkészítés
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Eközben a liszt közepébe vájunk egy lyukat, és beleöntjük az összes többi alapanyagot az élesztős tejjel együtt. Jól eldolgozzuk a tésztát. Mi ezt a műveletet kézzel csináltuk. Egy kellemes, lágy tésztát kell hogy kapjunk. Meleg helyen hagyjuk pihenni kb 20-25 percig. Ezután kirakjuk lisztezett munkaasztalra és 8 egyenlő darabra vágjuk. Bucikat formázunk belőlük, majd felülről 
lefelé kis részletenként visszahajtjuk a tésztát, és az alját összecsípkedjük. Ezután még a kezünkkel gömbölyítjük míg szép kerek nem lesz. Ha nem csináltál még ilyet, kis időbe fog telni, de rá lehet érezni 1-2 darab elkészítése után. Miután megvagyunk tepsibe helyezzük, és lekenjük őket tojással,  valamint szezámmagot szórunk rá. Hagyjuk meleg helyen további 45 percig kelni. Végezetül 180 fokos sütőbe tesszük és kb 12 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor kihűlt, szépen ketté tudjuk vàgni.

Húspogácsa
Összekeverjük a darált húst, a grillfűszert, a fokhagymaport és a tojást. Kilapítjuk amennyire tudjuk,mert sülés közben veszíteni fog a méretéből. Sózni, borsozni sütés közben fogjuk mindkét oldalát. Nagyjából oldalanként 2-3 percig kell sütni.

Big-Mac szósz
Összekeverjük a folyékony hozzávalókat és a cukrot egy tálban. Majd az uborkákat és a hagymát kisebb darabokra vágjuk. Ezután összekeverjük a többi hozzàvalóval és összeturmixoljuk őket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Hamburger feltét (8 darabhoz)
Összeállítás;
A buci alját megkenjük a szósszal. Erre apróra vágott vöröshagyma kerül. Utána 1-2 levél jégsaláta, majd erre teszünk pár karika csemegeuborkát. Egy szelet lapkasajt, és jöhet a husi. Ismét egy szelet sajt, végezetül nyakon öntjük még egy adag szósszal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése