Vizes zsemle házilag

Vizes zsemle házilag
A mai napon egy egyszerű de nagyon időigényes recepttel érkeztünk. Mindenki imádja a ropogós, de belül puha zsemlét, nos mi nem tétlenkedtünk, elkészítettük itthon. Fogadjátok szeretettel, higyjétek el megéri ezt a pár órát rászánni. 

Kiegészítés
Ugyan kevesnek tűnhet az 1 gramm élesztő, az előtésztába csak annyi kellett nekünk. Természetesen ti úgy csináljátok, ahogy jónak látjátok.

Hozzávalók
Előtészta
10dkg BL55 liszt
1dl víz
1g élesztő

Tészta
65dkg BL 55liszt
3,5dl víz
10g élesztő
15g só
5g cukor

Elkészítés
Előtészta
A langyos vízben elkeverjük az 1g élesztőt, majd hozzáadjuk a 10dkg BL55 lisztet és elkezdjük kavargatni míg egy ragacsos tészta nem keletkezik. Lefedjük és három óráig hagyjuk pihenni! 

Tészta
Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot és elkeverjük. Majd közepébe vájjunk egy lyukat és beleöntjük az előtésztát. Az élesztőt morzsoljuk a tálba és adagonként adjuk a tésztához a vízet. Ne öntsük az egészet bele mert lehet túl lágy lesz úgy a tésztánk. Dolgozzuk el rendesen, mi peldaul kézzel gyúrtuk kb 10 percig. Ha úgy érezzük csomómentes a tészta, rakjuk a munka asztalra és fedjük le konyharuhával amit vízezzünk be hogy a tészta ne veszítsen nedvességéböl. Hagyjuk így állni 1,5 órát!

Ezután kicsit nyomjuk meg es kezdjünk el 8-10dkg-os darabokat vágni belőle. Felülről lefelé csipegessük a tésztát kör alakban és alul csipkedjük össze, majd kezünkkel gömbölyitsük őket a munkaasztalon. Ha megvagyunk, rakjuk tepsibe, spricceljük le vizzel és takarjuk le ismét egy háromnegyed órára. Előmelegített 220fokos sütőbe kb 15 percig sütjük. A sütőbe mi az alsó polcra tettünk jénaiba vizet, hogy párát hozzunkk létre, ami elősegítette a zsemlénket. Miután kivettük a sütőből ne felejtsük el spriccelni a zsömlénket hideg vízzel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése