Tejfölös-Baconos karantén csónak

Tejfölös-Baconos karantén csónak
Ma egy általunk kitalált fantázianévvel ellátott kis baconos csónakot készítettünk, ami tökéletes indítója vagy akár befejezője a napnak.

Hozzávalók
Tészta
65 dkg BL55 liszt
10 dkg margarin
5 dkg élesztő
3 dl langyos tej
1 evőkanál só
1 tojás

Töltelékhez(opcionális)
30 dkg kockázott erdélyi szalonna
1 nagy doboz tejföl
3 gerezd fokhagyma
20 dkg reszelt sajt 
1 db tojás kenéshez

Elkészítés
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A kimért lisztet összekeverjük a sóval, majd a közepébe beleöntjük a felfuttatott élesztőnket a tejjel és hozzáadjuk a tojást és a felolvasztott margarint. Eldolgozzuk, míg nem kapunk egy lágyabb, de mégse nagyon nehéz tésztát. Szépen félretesszük és hagyjuk állni kb 30 percet letakarva. Eközben elkészítjük a tölteléket. Megpirítjuk a szalonnát majd a zsírjával együtt beleöntjük egy kis tálba. Hozzáadunk egy doboz tejfölt és 3 gerezd fokhagymát belepréselünk. Összekeverjük és készen is van.

Eközben a tésztánk eleget pihent. Kitesszük a kilisztezett munkaasztalunkra és 5 egyenlő részre vágjuk. Hosszabb tésztákat vágjunk, hiszen akkor nagyobb csónakjaink lesznek. Lefektetjük a tésztát és az egyik oldalt ráhajtjuk a másikra hosszában, majd összenyomjuk az ujjbegyünkkel és görgetünk rajta párat. A kezünkkel az oldalait kicsit megformáljuk. Ha elértük a megfelelő formát, pengével/késsel a tetejét bemetszük hosszában, ezután a bevágott résznél csónakot probálunk formálni a tésztából, hiszen a tölteléket ide töltjük. Megkenjük a felvert tojással, megtöltjük, és reszelt sajttal megszórjuk a tetejét. Előmelegített 180 fokos sütőben kb 15 percig sütöttük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése