Hortobágyi húsos palacsinta

Hortobágyi húsos palacsinta
Elkészítettük életünk első hortobágyi húsos palacsintáját. Igazából ahogy mi csináltuk az valahol félúton van a rántott illetve a pörköltesen elkészített között, mert a saját igényünk szerint készítettük el. 

Mi a hagyma feldarabolását egy kis szerkezettel csináltuk, ami olyan elven működik mint egy robbanómotoros fűnyíró beindítása. Mi imádjuk, már évek óta megvan és nem kell “sírni “a hagyma felvágásánál. Ezt nem volt lényeges csak szerettük volna nektek megmutatni. 
Nekünk Tupperwares van, de olcsóbban is beszerezhető más oldalakról. 

Hozzávalók
Töltelék 
800 g darált hús (de bármilyen maradék pörköltből is elkészíthető)
1 fej vöröshagyma
1 dl paradicsompüré
2 kis pohár tejföl (kb 300ml)
só, bors
fűszerpaprika (kb 2 evőkanál)
fokhagyma (opcionális)

Palacsinta (kb 15db jön ki belőle)
20 dkg liszt
2 tojás
3 dl tej
2-2,5dl szénsavas ásványvíz
csipet só
1/2 csomag sütőpor (elhagyható)

Elkészítés
Töltelék
A hagymát feldaraboljuk, kicsit megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húst. Közben sózzuk borsozzuk. Mikor már puha a hús is, rátesszük a paradicsompürét és a fűszerpaprikát. Illetve mi egy nagyon pici fokhagymát is tettünk bele. Kicsit összeforgatjuk majd a legvégén még ráöntünk két kis pohár tejfölt. Az egész így egy nagyon krémes emulzió lett. Ezt a tölteléket tesszük a palacsintákba. 

A palacsintához mi raktunk egy kevés sütőport is. Alap esetben nem szoktunk, de így sokkal lágyabb levegősebb tésztát kaptunk miután kisült. Nem sajnáltuk belőle a tölteléket kb 3 evőkanálnyi került egy darab belsejébe. Úgy tekertük fel hogy az első csavarás után a két rövidebb szélét behajtottuk és így tekertük tovább, tehàt hosszúkás maradt a formája, de ez a folyamat máshogy is elvégezhető. A feltekert palacsintákat (10 db-ot töltöttünk meg) kiolajozott, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük szorosan egymás mellé. Megkenjük őket tejföllel és megszórjuk reszelt sajttal. 

200 fokon előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szépen rápirult a sajt. Igazából mind a pörkölt alap mind a palacsinta tészta tetszőlegesen variálható a saját szájízünk szerint, így ez a recept is most a sajátunk szerint készült. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése