Vékony, ropogós pizza tészta

Vékony, ropogós pizza tészta
Ma egy kedvenc receptünkkel jelentkezünk, hogy a pizzánk meg finomabb legyen.

Hozzávalók
1 kg bl55 liszt
20 g élesztő
1 evőkanál só
1 evőkanál barna cukor
3,5 dl langyos víz
2,5 evőkanál extra szűz oliva olaj
+ feltét amihez épp kedvünk van (nálunk ez virsli, kukorica, szalámi es kolbász volt)

Elkészítés
A langyos vizet elkeverjük a cukorral, élesztővel, oliva olajjal, és hagyjuk pár percig állni. Ez alatt a lisztet közvetlenül a gyúródeszkára szitáljuk, hozzáadjuk a sót, kissé összekeverjük vele, és egy mélyedést alakítunk ki a közepén. Az élesztős vizet adagokban a mélyedésbe öntjük, és egy villával körkörös mozdulatokkal dolgozzuk bele a lisztet.

Ha némileg már összeállt így a tészta, akkor folytassuk lisztezett kézzel, és nagyon alaposan gyúrjuk, míg meg nem kapjuk a végleges tésztát, ne legyen túl lágy és kemény se. Egy lisztezett tálba tesszük, tetejét is kissé meglisztezzük, nedves konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk, míg kb. a duplájára megkel (1-1,5 óra).

Ekkor kiborítjuk a lisztezett deszkára, és átgyúrjuk újból kissé, hogy kijöjjön a levegő belőle. 8 fele osztjuk, vagy több kisebb adagra, és aszerint, hogy mit szeretnénk, tovább dolgozunk vele. Kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, pizzasütőlemezre, vagy egy sütőlemezre tesszük (minél vékonyabb legyen!) és hagyjuk így 10- 15 percet nyugton. Utána, tetszőlegesen feltétetet pakolunk rá. Majd a lehető legnagyobb hőfokon (ami csak elérhető a sütőnkben) előmelegített sütőben, kb 10 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése